Sunday, April 1

Ethical Advicement Needed

jalumba ei tykkää

Aiemman postini kommenteissa Kati kirjoitteli, että häntä kiinnostaisi auringonkukkapeiton ohje. Peiton tehnyt henkilö ei kuitenkaan elä enää, enkä tiedä, oliko hänellä alun perin edes kirjoitettua ohjetta. Ohje saattaa olla yhdysvaltalaista kansanperintöä tai jopa hänen omansa, enkä tiedä ketään, joka osaisi auttaa minua ohjeen etsinnässä.

Malli ei kuitenkaan ole mitenkään monimutkainen, joten lupasin Katille yrittää koota ohjeen mallista itse. Olen siinä nyt jotenkin onnistunutkin. Tarkemmin sanoen olen onnistunut virkkaamaan hyvin samannäköisiä auringonkukkatilkkuja, joissa on todennäköisesti käytetty aika lailla samaa tekniikkaakin. Minun täytyy enää opetella, miten tuollainen virkkausmalli kirjoitetaan ylös.

tilkku

On the comments of my previous post, Kati wanted to know if I knew where to find the pattern fo the sunflower blanket. I don't, since the person who made it has passed away long ago, and I don't know who to turn to. It may even be that there never was a written pattern. It may be a traditional Texan blanket, since sunflowers are so common over there. Who knows? (If you do, please, tell me!)

I promised, however, that I would try to examine the blanket and make up the pattern myself, since it is quite simple. And so far I've managed to crochet flowers that seem alike the original ones. I still need to come up with the written pattern.

tilkkkuja

Nyt minulla on pulma: Saanko julkaista täällä blogissani tuon valmiista peitostani apinoimani mallin? En haluaisi tehdä mitään laitonta enkä toisaalta edes mitään eettisesti kyseenalaista. Olen kuitenkin matkinut mallia niin paljon, että olen esimerkiksi laskenut silmukoita siitä ihan manuaalisesti. Kyseessä ei ole siis luomani malli eikä sen puoleen edes malli, joka olisi vain inspiroitunut olemassaolevasta mallista. On vaan harmi, kun en tiedä, onko tuolla alkuperäiselläkään mallilla tekijänoikeuksia. (Kati, lähetän sinulle joka tapauksessa ohjeen, kun olen saanut sen ylös. Siitä en koe mitään tunnontuskia.)

I'm facing a problem: I'd like to publish the pattern in my blog, since it may interest someone else, too. But I don't know if I lawfully (or ethically) can, since I haven't made up the original pattern, and I've copied it as much as I ever could. What do you say?


tilkkuja peitolla

Varoituksen sana: Kukat ovat tosi addiktiivisia ja nopeitakin tehdä. Taidan joutua etsimään sisäistä hippiäni tai jopa country-tyttöäni, sillä aion jatkaa tilkkujen tekoa ainakin jonkinmoiseksi huiviksi saakka.

A word of warning: these flowers are addictive in the strongest sense of the word. I'm making a journey to my inner self to find a hippie or at least a country girl there, since I might end up with a multi-coloured sunflower scarf.


narsissit

13 comments:

Martsuli said...

Hei!
Ihana blogi sinulla, kauniita kuvia ja kivaa tekstiä!
Tuo auringonkukkapeitto on tosi kivan näköinen. Mahtaisitko voida laittaa minullekin tuon ohjeen vaikka meilillä? Tykkään niin paljon auringonkukista, että voisin vaikka tuollaisen peiton tehdäkin joskus.

Anonymous said...

Kädentaitoihin liittyvät tekijänoikeusseikat ovat jokseenkin hankalia. Hyvin suurta osaa esimerkiksi pintaneuleista, pitsimalleista ja palmikoista voitaneen pitää yleisenä kansanperinteenä - eri asia on kopioida esimerkiksi kokonainen neulepusero, yksityiskohtineen kaikkineen. Itse olisin ehkä pyrkinyt tekemään peitosta kokonaan oman versioni, ennenkuin julkaisisin ohjeen. Kelle tahansa meistä voi tulla aurinkokukkien täyttämä keto mieleen, ja sen voi toteuttaa haluamallaan tavalla. Silmukoiden laskeminen valmiista työstä sen sijaan tuntuu hieman liikaa kopioinnilta - paitsi tietysti jos tuon kaltainen kukkatilkku olisi yleistä kansanperinnettä. Itse en virkkausmaailmaa juuri tunne, joten lienen jäävi kommentoimaan.

Päivi, Lankakomero said...

Tekijänoikeushan koskee sitä peiton kirjoitettua ohjetta ja tässä tapauksessahan sellaista ei ole.

Anonymous said...

Hei, kiva blogi sulla ja hienoja kuvia! Tulin vastavierailulle siis ja aion tulla vastakin ;-)

Marsvin

Meeri said...

Tekijänoikeus koskee myös valmista tuotetta.

heidi said...

Kiitos kommenteistanne pulmaani! Ajatuksenne menevät aika lailla yksiin omieni kanssa. Vaikea aihe on minusta juuri siksi, että alkuperäisen ohjeen laadusta ei ole oikein mitään keinoa saada selvää.

Martsuli, eiköhän se onnistu. :)

Rieppa, en tehnyt omaa versiotani peitosta, koska en olisi varmaan millään osannutkaan. Olen virkannut aika vähän.

Lankakomero ja meeri - tätä mietin vähän itsekin. Minusta on selvää, että tekijänoikeus koskee valmista tuotetta siinä mielessä, että en voi väittää sitä omakseni. Tuosta tilkusta ei kuitenkaan purkamatta voi varmaksi sanoa, miten se on tehty, ja olen joutunut arvailemaan aika paljon. Siksi tässä mennään minusta vähän harmaalla alueella...

Summa summarum - olen sen verran varovainen, että en taida laittaa ohjetta tänne blogiin. Ehkä joku myöhempi lukija joskus tunnistaa ohjeen alkuperän ja paljastaa sen meille muille. Siihen asti muut saavat tyytyä apinoimaan kuvia.

Kiitos käynnistä Marsvin! Tervetuloa takaisinkin!

Hasbu said...

Minä en muista täsmälleen samanlaista auringonkukkapeittoa muualla nähneeni, mutta auringonkukka-aiheet ovat syvässä etelässä olleet (ovat edelleen?) aika suosittuja. Voi hyvin olla, että tämä on ko. virkkaajan oma muunnos granny squaresta. En ehkä itse uskaltaisi julkisesti ohjetta jakaa, mutta spostitse voit sen varmasti halukkaille lähettää.

Erilaisia auringonkukka-aiheita on muuten runsaasti liikkeellä, esim Julie's Sunflower Square, joka tosin ei ole ollenkaan yhtä sievä.

Päivi, Lankakomero said...

Tekijänoikeus suojaa TAIDEkäsityötä, tämä ei mielestäni ole sellainen. Mallisuojalla voi suojata tuotteiden ulkomuotoa, siitä http://www.kolster.fi/fin/toimialatieto/Usein_kysytty__/mallioikeus.html ja http://www.prh.fi/fi/mallioikeudet/mallinetti.html Mallinetin tietokannasta löytyy kankaita, vaatteita ja neulepuseroita, jotka on mallisuojattu eli silloin muut eivät samannäköisiä saa valmistaa kaupallisiin tarkoituksiin. Suojattavan mallin on oltava uusi ja yksilöllinen.

Minusta ohjeen voisi julkaista, koska väritkin poikkeavat ja lankakaan ei ole samaa eikä kirjoitusmuotokaan voi olla sama, kun ei ohjetta ole olemassa. Eli ohje ei kenenkään tekijänoikeuksia loukkaisi, poikkeaa varmasti riittävästi mahdollisesta alkuperäisestä.

Nuttula said...

Tuo peitto on hurjan kaunis! Monet tuollaisista malleista ovat sellaisia, että ne löytyvät ehkä useastakin vanhasta lähteestä, joten tuskin kukaan asiasta älähtäisi (etenkin kun olet silmukat vaan arvioinut ja kerrotkin asian reilusti). Mutta toki parempi olla varovainen jos asia mietityttää.

heidi said...

Lankakomerollahan tuntui olevan kovin vakuuttavanluonteista tietoa tekijänoikeuksista! Ehkäpä sittenkin saattaisin...Hmm, pitäisiköhän minun siinä tapauksessa vielä katsastaa ohjeen kieliasua hieman. Olen sen jo alkuperäiselle pyytäjälle lähettänyt.

Nuttula, en kyllä usko minäkään, että kukaan älähtäisi. Blogeissa pyörii selvästi arvelluttavampaakin materiaalia, eikä niistä kukaan moiti. Enemmänkin halusin vaan tietää, olisiko ohjeen julkaiseminen ihan oikeasti ookoo vai vähän kuitenkin väärin.

Anonymous said...

Hei, onpa aivan ihastuttava auringonkukkamalli.
Luin nuo aikaisemmat kommentit aiheesta ja uskon, että voit kyllä julkaista oman kehittelemäsi ohjeen blogissa.
Samalla kannattaisi varmaan mainita sen alkuperä ja laittaa vaikka vähän huhuilua mallin perään. Saattaisi hyvinkin käydä niin, että vastaava ohje löytyy jostain, kun lukijat näkevät mallin julkaistuna ja silloin voisi sekä tarkistaa ohjeen, että lisätä muut aiheeseen liittyvät linkkaukset.
Jos malli on uniikki, niin hienoahan se olisi, että muutkin voisivat sitä käyttää.
Minun mielestäni tekisit joka tapauksessa suuren palveluksen tuon mallin esittelemisessä.
Jos ilmenee, että malli on jossain muualla saatavilla tai peräti jonkun "omistuksessa", niin sekin varmasti selviäisi.

heidi said...

helmis: Joo, taidan tehdä niin kuin sanoit, eli julkaista ja mainita selvin sanoin, mistä ohje on peräisin. Täytyy ensin katsella vielä läpi tuon ohjeen kirjoitusasu.

En ihmettele, vaikka malli ei löytyisi netistä. Peiton on teksasilainen rouva, joka tekohetkellä oli jo iäkäs. Hänellä oli itsellään tuollainen peitto, ja ihailtuani peittoa hänen luonaan sain vastaavan joululahjaksi. Todennäköisesti malli on joko perinteinen tai hänen omansa. Huhuilen vielä Teksasin suuntaan tästä julkaisuasiasta.

Lape said...

aivan ihana, löysin tänne sukkalandian kautta, kun hän oli tehnyt samalla mallilla ihanan laukun, jollaista minäkin nyt haluaisin....vielä kun saisi sen rautalankamallin että tällänen heikompikin virkkaaja ymmärtää niin päivä ois pelastettu...