Wednesday, March 28

No Point Checking Gauge

Pieneen työhön, kuten nyt vaikka lapaseen, on ihan turha hakea sopivaa neuletiheyttä. Yhtä hyvinhän sen neuloo niin pitkälle, että voi todeta sopivuuden sovittamalla.

Naisen käteen tarkoitetun lapasen voi havaintojeni mukaan muuntaa miehen käteen sopivaksi, kun lisää siihen neljä silmukkaa. Näin saa aikaiseksi mukavan ja helpon pikku jälkikäteissynttärilahjan, joka sopii joululahjaksi annettuun piraattimyssyyn.

Kun neuletta on kertynyt kymmenisen senttiä, voi todeta, että lapanen näiden lisäsilmukoiden kera itse asiassa on kuitenkin enemmänkin naisen kuin miehen käteen sopiva. Tässä tapauksessa voi päättää, että nämä voi nyt sitten tehdä itselle ja mies saa sitten vähän myöhemmin toiset. Oikeastaan minulla on joka tapauksessa aivan liian vähän lapasia.

Kun ensimmäinen lapanen on valmis, on sitten aika huomata, että se on liian pieni naisenkin käteen. Sopivan kokoisia tenavia ei ole tietämillä, joten sitä on pidennettävä itselle sopivaksi.

Syntynyt lapanen vaan saa miettimäään, miksi en alun perin purkanut turhan tiukkaa mallia ja neulonut sitä uudelleen miehen käteen sopivaksi? En minä oikeastaan edes halunnut itselleni piraattilapasia, sillä en halua nyrkkieni kiroilevan. Värit sopivat miehen pipoon ja sukkiin, mutta eivät mihinkään omiin talviasusteisiini. Vieläkö pitäisi alkaa purkuhommat?

IMG_3586
The multi-coloured ribbing doesn't seem to prevent rolling that well!

It's pointless to check gauge for a small job like a mitten, isn't it? You may as well knit it untill you can check if it fits.

You can use other's experience in resizing a women's mitten into a man's by adding four stitches to the pattern. It'll make a nice belated birthday present that matches the birthday boy's christmas present.

And later on when you've knit the first mitten about four inches, and you realize it's too small anyway, you can decide that they could be the answer to you own lack of warm mittens. Theys seem to fit your hands perfectly.

Until the first one is finished and you try it on. It is still too small. You rip it and knit some more lenght to it. Now it fits.

But you start to wonder if you should have just ripped it the first time it was too small for him and put four more stiches to it then. After all, you yourself didn't even want those mittens - you don't like to see your fists swearing. And the colour matches absolutely nothing in your wardrobe. And plus you think it's dum you and him have the same colour and same design in your mittens. They will always mix up. And he still needs his to match the hat.

So, is it too late to rip the one above?


kevätkankaat

Kävin kangaskaupassakin yhtenä päivänä. Olo taisi olla hieman mustavalkoinen. Piristysruiskeena ukkosensinistä!

I bought some fabric the other day. I guess the world seemed like a black-and-white place then. But there is some dark blue, too.

IMG_3582
Good for me: I remembered to get these as well!

10 comments:

Anonymous said...

Heh, miun piraattilapaset on ihan samasta syystä toistaiseksi telakalla. Seiskaveikalla ja nelosen puikoilla onnistuin saamaan ohjeen mukaisella silmukkamäärällä liian pienet lapaset itselleni, miestä varten pitäisi lisätä ainakin 12 silmukkaa kyseiseen malliin. Mutta kevät ehti ensin, nyt ei huvita neuloa tumppuja :)

Anonymous said...

No niin, ei tietenkään kannata tehdä mallitilkkua ;) Ainahan voi purkaa, näin saadaan langatkin riittämään paaaaljon pidempään! Itse purin tänään puolet neuletakista, muuten olisikin jo valmistunut, aivan liian aikaisin...

Anonymous said...

juuh, kato joskus neulominen on vaan niin kivaa.. miulla on kokemusta useista ihan liian pienistä pipoista joita vaan jatkaa ja jatkaa kunnes huomaa ettei se tuu mahtumaan päähän, ja sitten puran sen. ja odotan. ja jätän niille sijoilleen. ja aloitan jotain uutta. ehkä yhtä pientä. et ole yksin :)

Anonymous said...

niin, ja lisäsin itteni sinne blogilistalle, en oo ihan varma toimiiko homma, mutta yritetty on...

heidi said...

Rieppa: Eivät ne olisi ohjeen mukaan neulottaessa minunkaan käteeni mahtuneet. Mutta olenkin aika tiukkis neuloessani!

Helena: Näin on. Mitä sillä kaikella ajalla tekisikään, joka säästyisi mallitilkkuja tehdessä? Olisi varmaan vapaa-ajanongelma.

ps: En olekaan koskaan ajatellut sitä noin päin. Niinhän se täytyy olla, että vältän mallitilkkuja juuri sen vuoksi, että on kivaa neuloa jopa turhaan. :) Luulin, että olen vain laiska.

Anonymous said...

Heh, onpas pieni maailma :) TTY:llä on melko aktiivinen pieni neulojayhteisö, kädentaidoista vastapainoa tekniikalle.

Pilvi said...

Mäkin purin eilen yhden neuletakin liian suuren takakappaleen (mallitilkkuja ei ole koskaan muka aikaa tehdä, kun inspiraatio iskee...)
Oi voi.

Sä puhuit myös ihan asiaa siellä Ilun blogissa. Itse putosi kyllä alaleuka pöytään muita kommentteja lukiessa...taitaa olla vähän kireitä pipoja liikkeellä.

Hasbu said...

Harmi, kun Niilon nyrkit ovat vielä vähän liian pienet noihin... ;)

heidi said...

hasbu, voin tietty tehdä ne valmiiksi ja jättää odottamaan esim. kymmeneksi vuodeksi. sitten varmaan sopisivat niilolle, jos olisivat vielä käyttämättömät ja tallessa.

Anonymous said...

Ihan tuttua hommaa, purkaminen. Kurkkaa vaan mun uusin postaus... tuli vaan vähän liian isoa - tapansa kullakin.